Hamile Pilatesi
Gebelik, kadının fiziksel, hormonal ve psikolojik açıdan birçok değişiklik yaşadığı uzun bir süreçtir. Gebelikte salgılanan bazı hormonlar ve büyüyen bebeğin ağırlığı, annenin kas ve iskelet sisteminde birtakım değişiklikler yaratır.
Annede bel ve sırt ağrıları görülebilir, bağ dokusu gevşer, eklemler kolay yaralanabilir, özellikle el ve ayak bileklerinde oluşan ödem, karpal tünel ve tarsal tünel sendromuna neden olabilir. Hamilelik boyunca bebeğin ağırlığının rahime yaptığı bası ve yerçekiminin etkisiyle pelvis tabanı yaklaşık 2.5 cm aşağıya çöker. Pelvik taban kaslarındaki bu sarkma anne adayına idrar kaçırma gibi yaşam kalitesini düşüren daha birçok sıkıntı yaşatabilir. Kısacası güçlü pelvik taban kasları, doğum sırasında ve sonrasında anne adayları için büyük önem taşır. Pilateste bu kasları kuvvetlendirmek için yapılacak en doğru ve güvenli egzersizleri içerir. Hamile pilatesi bu problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.
Hamilelikte Pilatese Ne Zaman Başlanmalıdır?
Hamilelikte pilatese doktorunuz izin verdiği sürece, hamilelik öğrenilir öğrenilmez bağlanılabilir. Ortalama olarak haftada 2 veya 3 defa doğumunuza kadar güvenle devam edebilir, hamileliğinizi daha mutlu ve konforlu hale getirebilirsiniz.. Gebelik süreci eşit zaman aralıklı üç dönem olarak ele alınır ve her döneme göre amaçlar, pozisyonlar, yardımcı materyaller belirlenir. Tabii program gebenin özel sağlık durumu göz önünde bulundurularak hazırlanır. Bu program doğuma kadar devam eden süreçtir. Yoğunluk doğuma yakın azaltılır, solunum ve gevşeme pozisyonlarına ağırlık verilir. Hamilenin psikolojik olarak doğuma hazırlanması desteklenir. Eğer gebenin ciddi sağlık sorunları varsa doktorla sürekli iletişim kurularak hamilelik pilatesi daha kontrollü devam edilir ya da programa son verilir
Pilatesin Gebelik ve Doğum Konusunda Faydaları:
– Her sporda olduğu gibi pilates yapanlarda da vücutta artan endorfin hormonu fiziksel ve psikolojik rahatlama sağlar, hamile bayanların kendilerini hem fiziksel olarak hem psikolojik olarak daha rahat ve güçlü hissetmelerini sağlar.
– Hamilelikte en sık rastladığımız şikâyetlerden olan bel-sırt ağrılarını bu bölgeleri güçlendirerek azaltır.
– Hamilelerin karın kaslarını güçlendirir ve denge-konsantrasyon kontrolünü arttırır bu sayede anne adayı normal doğuma daha iyi konsantre olur, bebeğin doğumuna daha iyi yardımcı olur. Hamile pilates yaptığında kasları güçlenir.
– Anne doğum sırasında gerekli soluma ve gevşemeleri daha güzel yapabilir.
– Doğumdan sonra vücudun ve karın bölgesinin normale dönmesini hızlandırır.
– Kol ve bacaklardaki ödem ve şişlikler azalır. Hamile pilates yaptığında ödem ve şişlik sorununu oldukça az yaşar.
– Egzersiz sırasında zihin beden ruh farkındalığı ile anı yaşamak mümkün olduğundan, kişiye mental olarak rahatlama sağlar.